Ami a fősodratú médiából kimarad--

Alternatív Média Figyelő

Alternatív Média Figyelő

Dária Dugina, Alekszander Dugin lányának meggyilkolásáról, a Sebhelyesarcúról és Heideggerről

2022. augusztus 22. - alternativ_media_figyelo

Friss hír, hogy meggyilkolták Dária Duginát, Alekszander Dugin lányát.  Egy terrorista merényletben vesztette életét, a tettesek az általa vezetett autót robbantották fel.  A hírek szerint az autóba Dugin is majdnem beszállt, de az utolsó percben meggondolta magát.  Ennek a részletnek az egyik következménye, hogy a merénylet célja maga Alekszander Dugin lehetett, de van egy második következménye: hogy a merénylőket nem érdekelte különösebben, hogy Dugin lánya is benne lett volna az autóban.

A 80-as évek egyik legnépszerűbb filmje volt a Sebhelyesarcú (Scarface), Al Pacinoval a főszerepben.  Scarface, Tony Montana, egy kubai bevándorló aki elhatározza, hogy meggazdagszik, és ehhez a célhoz nem válogat az eszközökben.  A floridai kokain maffiánál kezdi, de kicselezi a főnökét, és azután az egész USA-nak ő szállítja az anyagot, és ő lesz egy dél-amerikai kokainbáró amerikai embere. 

A dél-amerikai drogbáró azzal bízza meg Tony Montanat, hogy hajtson végre egy merényletet egy ENSZ hivatalnok ellen.  Tony Montanáék be is rakják a pokolgépet a hivatalnok autójába, de amikor kiderül, hogy az autóba aznap reggel, valamilyen véletlen miatt, nem csak a hivatalnok utazik, hanem a felesége és a gyerekei, Tony ellenszegül a tervnek.  Tony gátlástalan, de azért mindent nem csinál meg, nem hajlandó a feleséget és a gyerekeket is megölni.

Azok akik a Dugin család elleni merényletet követték el a Sebhelyesarcúnál jóval gátlástalanabbak. 

index.jpeg

Alekszander Dugin filozófus.  Magyarul is jelentek meg művei, pl. A negyedik politikai eszme.  Nyugaton Putyin "agyának" is szokták nevezni, bár ez finoman szólva spekulatív, mert nincs arra semmilyen evidencia, hogy Putyinnak Dugin még csak tanácsadója lenne.  Ezenkívül a nyugati narratíva szerint Dugin fasiszta.  

Aki olvasta A negyedik politikai eszmét, az tudja, hogy a mű nehezen szolgáltat stratégiai alapot a mindennapi politikához.  Nem túl valószínű, hogy Dugin Putyinnak konkrét tanácsadója lenne.  A könyv inkább elvi kérdéseket feszeget, és érdemes itt egy kicsit elgondolkodni, hogy miért utálja a Nyugat Dugint.

_126394487_c63e1433-a991-44e0-9f6a-f9f9254a7e22.jpgEgy fontos eleme a könyvnek, hogy párhuzamot von három olyan ideológia között, amelyek nyugati eredetűek: a kommunizmus, a fasizmus vagy nácizmus, és a liberalizmus között.  

Mi a közös a kommunizmusban, a nácizmusban, és a liberalizmusban?

Egyrészt, mindhárom a Felvilágosodás utáni Nyugaton született.  Másrészt, és ebben Dugin Heideggerre épít, mindháromnak alapja az "identitáspolitika".

Heidegger nem könnyű olvasmány, de szerencsére Gilad Atzmon "A bolygó kicsoda" könyvében kihámozza Heidegger filozófiájából a lényeget, és olyan formában tálalja, hogy közönséges halandók is megértsék, olyan emberek akik nem írtak doktori értekezést filozófiából.

Heidegger mentora Husserl volt, aki azon tűnődött, hogy közelebb kerülhetünk-e igazi énünkhöz a gondolkodás segítségével, azaz, igaz-e a Felvilágosodás szlogenje, hogy "gondolkodom, tehát vagyok".   Husserl szerint a gondolkodás, az öntudat, hatására az igazi énünk feltárja önmagát.  A husserli filozófiai vonulat (fenomenológia) szerint

a tiszta és világos tudata annak a ténynek, hogy "én gondolkodom", minden kételyt eloszlat

affelől, hogy "én a világban vagyok", mint "gondolkodó entitás".

 

Heidegger volt az aki ebben a gondolatmenetben repedéseket fedezett fel.  Ő szerinte ha gondolkodás által próbáljuk önmagunkat megérteni, és az identitásunkat definiálni, akkor több akadályba ütközünk, elsősorban a nyelv problémájába.  Amikor gondolkodunk valamiről azt a nyelv segítségével tesszük, és a nyelv egy mesterséges eszköz, tele korlátokkal és az adott nyelvhez tartozó kultúra prekoncepcióival, így nem tudjuk kiszűrni, hogy abban a képben amelyet a nyelv segítségével építünk, mi igazi, és mi nem.

Gilad Atzmon és Alekszandr Dugin Heiddegger fenti gondolatmenete alapján fogalmaznak meg súlyos kritikákat a jelenkor politikai kultúrájával kapcsolatban.  A tudatos identitásépítés nem vezet igazi identitáshoz, sőt, inkább eltávolít attól.  Atzmon szerint, ha egy zenész igazi, az attól igazi, hogy zenél.  De amikor azáltal akar valaki zenész lenni, hogy elszakítja a farmernadrágját, hogy slampos legyen, a megfelelő fülbe helyez fülbevalót, hogy lazának tűnjön, azok már pótcselekvések, nem hitelesek.  Nem vezetnek az adott ember igazi énjéhez közelebb, inkább eltávolítanak attól.  A francia pszichológus, Jacque Lacan azt mondja, "ott VAGY, ahol nem is gondolnád".

A fél- vagy teljesen hamis identitások nagyon fontos szerepet játszanak a jelenkor politikájában, kis túlzással azt is lehet mondani, hogy a modern politika a hamis identitások egymás elleni küzdelme.  És ez az ami közös a kommunizmusban, a nácizmusban, és a liberalizmusban, azaz a Felvilágosodás utáni ideológiákban.

A kommunizmus esetében a követők identitása az "osztály".  Az osztály létező identitás, mindenki valamely osztályhoz tartozik, viszont a kommunista demagógia azt követeli, hogy a nap huszonnégy órájában azonosuljunk az osztály fogalmával, és, hogy mindent azon a szemüvegen keresztül lássunk.   A tudatos (gondolkodás és nyelv segítségével felépített) identitás, az osztály öntudat már egy mesterkélt identitás, nem valódi.

A nácizmus esetében nem az osztály játsza a műidentitás szerepét, hanem a faj, a nemzet, vagy az etnikum.  Megint igaz, hogy ezek létező fogalmak, minden ember tartozik mindhárom kategória egyikéhez, de kérdés, hogy mennyire szükséges tudatosan azonosulni velük.  Kötelező-e, hogy mindent azon a szemüvegen lássunk, amelyet a fajunkkal, nemzetünkkel való tudatos azonosulás megkövetel?   Abban a pillanatban, hogy ez a tudatos azonosulás megtörténik, sok mindenről ez az azonosulás fogja megszabni, hogy hogy gondolkodunk.  Emiatt lesz ez az azonosulás hamis, emiatt vész el a valódiság.

A liberalizmus a fentiektől abban tér el, hogy nem egy műidentitással operál, hanem egyszerre többfélével, sőt, műidentitások egész halmazát zúdítja ránk.  A Black Lives Matter abba az irányba tereli a híveit, hogy egyrészt a világot lássák mindig a "színesbőrűek" szemüvegén keresztül, másrészt azt is megszabja, hogy mit jelent a világot színesbőrűként látni.  Joe Biden, amerikai elnök, kampánya alatt azt találta mondani, hogy az az afro-amerikai aki nem rá szavaz, az "nem igazi fekete".   A liberalizmus ugyanezt a sémát erőlteti a nőkre is.  Ahogy meggyőzték a nők egyrészét, hogy azonosuljanak tudatosan női mivoltukkal, utána egyből azt is előírják a hollywoodi filmek, hogy mit kell a nő fogalmon érteni.  Melegek is léteztek az történelem kezdete óta, de a homoszexualitásra épülő identitáspolitika újkeletű dolog.

Ahiteles identitás az "csak van".  Nincs szüksége öntudatra, politikai pártra, vagy előírt szokásokra, hogy legyen.

Kínos aspektusa a fenti párhuzamnak, hogy a nácizmus és a liberalizmus jobban hasonlít egymásra, mert az identitások alapjául a biológiai tényezők szolgálnak.   A nácizmus és a liberalizmus identitásai és az azokra épített politikai narratívák arra próbálják rávenni a követőiket, hogy azonosuljanak az identitásuk biológiailag determinált aspektusaival.  Az ária legyen büszke arra, hogy ária, a meleg járjon Pride-ra, stb.  

Valószínű, hogy Dugin egyik főbűne, hogy a fenti párhuzamra felhívta a figyelmet.

 

Források:

 Alekszandr Dugin:  A negyedik politikai eszme

 Gilad Atzmon: A bolygó kicsoda?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://altmed.blog.hu/api/trackback/id/tr7717912403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.23. 08:18:41

A liberalizmus a sátánizmus alapja, ikertestvérei a reformáció és a felvilágosodás.

A návizmus és a kommunizmus pedig bár a liberalizmus ellenfelei, a liberalizmus keretében harcolnak vele, azaz végsősoron segítik.

Ezért a megoldás a 3 eszme közös meghaladása, az egész modernitás elvetése.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.23. 12:26:40

Hát, nagyon nem az a régi irománya határozza meg Dugint.
Ráadásúl a gondolatmenet több sebből vérzik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.23. 12:29:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ezért a megoldás a 3 eszme közös meghaladása, az egész modernitás elvetése"
Nem meghaladod, hanem visszalépsz.
De hova is? Kommunizmus nem létezik,marad a szocializmus.
Az viszont màs szempont alapjàn, de ugyanùgy kategorizàl, mint a nàcizmus.
Már megint hülyeséget beszélsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.23. 12:36:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hàt, az jò volna, ha vissza tudnàl lèpni a normalitásba. De nem vagy rá képes.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.23. 16:26:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a tatárjárás, a keresztes hadak fosztogatása, a gyerekek behajózàsa tényleg az?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.08.23. 17:34:14

Nocsak nocsak, még egy seggnyaló blog?
Részvétem a hölgy miatt. Nem ezt érdemelte.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.23. 22:45:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: kevered a dolgokat. Semmi köze Hirosimànak a társadalmi berendezkedéshez, a holokausztnak a náci társadalmi rendhez, és a világháborúknak a liberalizmushoz.
Tudod, a rózsák háborújában szépen hullottak ám az emberek, de a török, tatár megszállás alatt is csúnyán lecsökkent az élők száma.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.23. 23:06:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a II. Világháborúban Németország a lakosságának 12%-át vesztette el. Magyarország 6,3%-át. A tatárjárás alatt 25%-át.

Nem, te gyárihülye, amikor a trónért vívott háborúban halnak meg emberek, az társadalmi viszály, a társadalmi berendezkedés következménye. Hirosímára nem azért dobtak bombát, mert nem volt liberális ország Japán. A holokauszt nem volt a náci ideológia szerves része. A zsidóüldözés igen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.23. 23:08:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: meséld el nekem, kinek volt baja a német társadalmi berendezkedéssel? A szovjeteknek, akik lepaktáltak velük? Az angoloknak, akik még dícsérték is? Az amerikaiaknak, akiket úgy kellett belerángatni?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.23. 23:12:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: tehát de, a középkori háborúk a területszerzésről szóltak, aminek gyakran szerves rész volt a lakoág kiirtása.
A nemzeti gondolat, a mozgalmak, a "kisember", ahogy te szereted definiálni az állampolgárokat, mind a liberializmus terméke.
Korábban nem volt lényeges a nemzet, uralkodók álltak egymással szemben, a kisember pedig termelőeszköz volt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.23. 23:15:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: most írtsm le, hogy de, sokkal csúnyábbak is voltak.

A II. Világháború után nem volt elnéptelenedett országrész, ahova szerbet, románt, ruszint, németet kellett betelepíteni. A tatárok, törökök után volt. 6% konttra 25%.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.23. 23:19:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A modern középosztályi társadalom kialakítása érdekében egyik legfontosabb célja a független, erős nemzetállam létrehozása volt. Ez a három különböző jelentésárnyalat kapcsolódott össze egymással, és együttesen alkották és rajzolták ki a politikai közösség jövőképét. Az alkotmányosság, a középosztályi társadalom és a nemzetállam politikai ideológiájaként, mozgalmaként és pártjaként a liberálisok képviselték ugyanis a nemzeti pártot, amely megalkotja a modern nemzeti kultúrát és a nemzeti identitást"

Szemben az abszolutizmussal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.24. 08:24:28

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A modern háborúk valami másról szólnak?

Egyébként a lakosság irtása abszolút nem volt jellemző a középkorban, éppenhogy a lakosság megtartása volt a cél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.24. 08:34:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ritka volt a középkorban az ilyen háború.

Az alaphelyzet az volt, hogy a katonák harcoltak, s a civilek szinte észre se vették.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.24. 08:35:15

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A nemzetállam tévút.

A középosztály meg átverés, nem lehetséges.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.24. 11:04:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a civilek annyira észrevették, hogy belôlük állt a katonaság. Egyébként a vikingek, husziták, a szent Bertalan éj, a spanyol örökösödési háború, de Magyarország egész története bizonyítja, hogy mennyire olvasatlan vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.24. 11:06:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a butaság nem szemszöekből látszik. Skizofrén vagy, a rohamok leépítik az agyad.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.24. 12:28:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem, kedves beteg, a középkorban sem voltak képesek fenntartani reguláris seregeket, pláne hosszú távon. Félelmetes, mennyire tudatlan vagy. Mátyás a fekete sereg fenntartásához kizsigerelte az országot.

De hogy mást is láss: a longbow íjászok mind parasztok voltak, akik békében művelték a földet, háborúban vitték őket harcolni.
A legenda szerint, az agincourti ütközetben mutatott sikerükért, késôbb, a francia uralom alatt a falu férfiainak levágták a jobb kéz mutató és hüvelykujját.
Azóta ismert a középső ujj felmutatása, akkor még csak a franciáknak szólt, aztán általánossá vált.

De, ha csak kicsit is tájékozottabb lennél, mondjuk általános iskolai szinten, akkor tudnád, hogy a középkorban bizony volt több tízezer fő halálával járó összecsapás, nem egy.
A lakosságszámhoz képest kiállítani 30 ezer katonát, reguláris haderôből, majd ebből elveszteni 20 ezret, nonszensz.

Nincs annyi pénz.
Az ország megsemmisülésével jár.
Értelmetlen

Pont, mint te.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.24. 12:31:41

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Éppenhogy ezért volt kivételes a reguláris sereg akkor.

Magadnak mondasz ellent, troll.
süti beállítások módosítása