Ami a fősodratú médiából kimarad--

Alternatív Média Figyelő

Alternatív Média Figyelő

A kínai és az orosz nyomás ellenére az USA hiperszonikus rakéta tesztjei sikertelenek

2022. augusztus 16. - alternativ_media_figyelo

A legutóbbi amerikai hiperszonikus rakétateszt sikertelen volt. A tesztet Június 29.-én hajtották végre a Hawaii szigeteken. A rakétateszt a "Conventional Prompt Strike" kisérleti rakétarendszer részét képezte. Az USA Honvédelmi Minisztérium nyilatkozata szerint a probléma már a rakéta indításánál jelentkezett.

Tim Gorman, az amerikai tengerészgyalogság korvettkapitánya, valamint a Pentagon szóvivője a történtek után azt nyilatkozta, hogy "a rendellenesség már a rakéta beindítása után fellépett. Minisztériumunk bízik benne, hogy mind a védelmi, mind a támadó hiperszonikus rendszerek fejlesztése a menetrend szerint halad, és még a 2020-as években eredményes lesz."

"A program vezetői vizsgálatot kezdeményeztek, hogy megállapítsák a hiba forrását" folytatta Gorman. "Egyelőre a Minisztérium nincs birtokában a teljes tervezett pálya koordinátáinak, ennek ellenére biztosak vagyunk benne, hogy az összegyüjtött információ betekintést nyújt majd az esemény részleteibe."

7jytpsynkrlaqhfis.jpeg

 

Ez már a második sikertelen hiperszonikus-rakéta-prototípus teszt, az első 2021 Októberében történt, amikor a booster rakéta meghibásodott, így maga a rakéta nem is hagyta el a kilövő állomást.

A terv szerint a Conventional Prompt Strike fegyvereket a Zumwalt rombolókon és a Virginia-osztályú tengeralattjárókon fogják majd alkalmazni.

Az USA-n kívül Oroszország, Kína, és Észak-Korea is fejlesztenek saját hiperszonikus rakéta-rendszert, köztük olyanokat, amelyek nukleáris robbanófejeket is célba tudnak juttatni, így a Pentagon nyomás alatt van, hogy a fejlesztéseket minél hamarabb teljesítse.

 

 

Kína

 

A kínai hadsereg szerint a hiperszonikus rakéták meg fogják változtatni a háború természetét, emiatt sokat fektetnek az ilyen fejlesztésekbe.

A Financial Times szerint, "Kína tavaly Augusztusban olyan hiperszonikus rakétát tesztelt, amely a földgömböt teljesen körbejárta, mielőtt célba ért volna. A múholdak által irányított rakéta nagy meglepetést okozott az USA hírszerzésnek."

Az USA Honvédelmi Hírszerzés 2019-es jelentése (China Military Power Report) szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg "több hiperszonikus technológia fejlesztésén dolgozik, olyanokon, amelyek képesek majd áttörni az USA és más országok ballisztikus rakétavédelmi rendszerét. Olyanokról van szó, mint például a manőverezhető visszatérő robbanófej (MARV), az önállóan célra irányítható robbanófej (MIRV), félrevezető- és zavarkeltőrendszerek, hőpajzsrendszerek, valamint hiperszonikus siklójárművek."

2019, Október 1-én, a Kínai Népköztársaság felállításának hetvenedik évforulóján, a Kínai Népi Felszabadítóhadsereg parádéján bemutattak egy hiperszonikus rakétát, a Dong Fent 17-et (DF-17).

Egy olyan kínai blog szerint, amely katonai jellegű témákkal foglalkozik, a DF-17 egy "harcra kész hiperszonikus fegyver".

Kína hőérzékelő rakétákat is fejleszt, amelyek, kínai források szerint, "a hangsebesség ötszörösével fognak tudni mozgó célpontokat megsemmisíteni". A szakértők szerint az új rendszert 2025-ben fogják üzembe helyezni.

Jang Hsziaogang, a Hszian városban található Népi Felszabadító Hadsereg Rakéta Erők Tervezési Egyetemének szakértője szerint fontos eredményeket értek el a fő feladat leküzdésében, amely az volt, hogy egy hiperszonikus sebességgel mozgó rakéta, eltaláljon egy mozgó célpontot.

Jang és kollégái számára, akik a fent említett egyetem Rakétatervező Főiskola részén dolgoznak, 2025 a határidő, hogy a hiperszonikus technológia kihívásaira megoldásokat találjanak.

Nagy távolságból egy kis mozgó célpont infravörös jele "csak néhány pixelnyi információ, hiányoznak olyan adatok, mint a tárgy formája, állaga, vagy a struktúrája", így az azonosítás és követés "rendkívül nehéz". A kutatók általában a kínai tudományos szakfolyóiratban, az Infrared and Laser Engineeringben publikálják az eredményeiket.

A hiperszonikus hőérzékelő a levegőben haladó célokat is el fogja tudni találni, írja egy másik cikk, amelyet Csin Hanlin publikált. Csin Hanlin a Hszidian Egyetem optoelektronika mérnöki tanszékén dolgozik.

Csin és csapata egy olyan fejlesztést mutattak be, amely lehetővé teszi egy szárazföld-levegő rakéta számára, hogy egy kereskedelmi drón méretű tárgyat eltaláljon. A rakéta már épületek vagy fák felett is felismeri a drónt, 90 százalékos pontossággal.

A kínai hadsereg hiperszonikus rakéta programja 3000 kutatót foglalkoztat, 50 százalékkal többet mint a tradicionális fegyvereket fejlesztő szektor. Ez az adat a kínai Tactical Missile Technology nevű szaklap idei, Januári, számából származik.

 

 

Oroszország

 

Az orosz haditengerészet 2022 Márciusában tesztelte a Cirkon hiperszonikus rakétát. A teszt egyik célja az volt, hogy az orosz-ukrán konfliktus közepette demonstrálja Oroszország a hosszútávú fegyvereinek képességét.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium nyilatkozata szerint a rakétát az északi flottához tartozó Gorskov admirális nevű fregatt lőtte ki a Barents-tengerből. A lövedék a fregattól ezer kilométerre találta el a célját, amely a Fehér-tengerben volt.

A Cirkon rakéta már több sikeres teszten keresztülment, orosz források szerint, ebben az évben tervezik az üzembe helyezését.

A Cirkon rakétákat, az orosz tervek szerint, hadihajókon és tengeralattjárókon fogják alkalmazni, mind tengeri, mind szárazföldi célok ellen.

A Cirkon csak egyike az orosz hadsereg által fejlesztett hiperszonikus rakétáknak.

2018-ban tesztelték az Avangard nevű hiperszonikus rakétát, mely teszt az Orosz Honvédelmi Minisztérium szerint szintén sikeres volt.

Orosz források szerint, azután, hogy az Avangard hiperszonikussiklójármű (HGV) a sztratoszférában levált a szállítórakétájáról, 6000 kilométert repült Szibéria felett, a hangsebesség 27-szeresével, és eltalálta célját a Kamcsatka félszigeten.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint az Avangard a "tökéletes újévi ajándék Oroszországnak". Az Orosz Honvédelmi Minisztérium állítása szerint a nukleáris töltettel is ellátható hiperszonikus rakéta üzembe helyezésével (amely 2020-ban történt) Oroszország az első olyan ország amely él ezzel az új technológiával.

 

Forrás:

Roman Meitav, Jerusalem Post

https://www.jpost.com/international/article-710889

A bejegyzés trackback címe:

https://altmed.blog.hu/api/trackback/id/tr4217908731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.18. 02:11:12

"„hiperszónikus”: ismeretlen
Javaslatok: hiperszonikus"

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.18. 02:21:16

Ha az olvasóra bízod, azonnal kiderül, hogy a cikked egy fake news.
"www.popsci.com/technology/hypersonic-weapon-milestones/

Bezony, július 14.-én 3 azaz három sikeres tesztet produkáltak...
Ja, hogy te augusztus közepén csak júniusi információkkal rendelkezel?

Nem tudsz angolul, vagy nincs hozzáférésed angol nyelvű oldalakhoz?

különvélemény 2022.08.18. 06:02:59

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A popsci cikke nem cáfol semmit a fenti cikkből, ráadásul a popsci legalább annyi propagandát tol az USA felsőbbrendűségéről, mint egy átlag orosz lap a sajátjáról. Egyébként remek újság, csak erősen csúsztatnak, ha bármi is politikai, ami szerencsére ritka.

Láthatod a poszt alján, hogy ez a Jerusalem Post 06-30-as cikkének fordítása, ezért a lemaradás.

A cikk egyébként arról szólna, hogy az amcsik le vannak maradva, nemcsak az oroszoktól, de a kínaiaktól is, amit el is ismert a Pentagon:

edition.cnn.com/2022/02/03/politics/pentagon-hypersonic-weapons-defense-companies-meeting/index.html

különvélemény 2022.08.18. 06:24:04

@különvélemény:

De nem is az a probléma a hiperszonikus fegyverekkel, hogy kinek volt előbb, csak az, hogy vannak.
A jelenlegi rakétavédelmi rendszerek nem alkalmasak az ilyen fegyverek elfogására, és egyes szakértők szerint nem is lesznek soha alkalmasak teljes védelmet nyújtani.
Rengeteg probléma van vele:
- nincs egyelőre alkalmas elhárító rakéta
- idő tényező, tehát automatizálni kellene a teljes rakétavédelmet, nem ülhet ott egy Joe, aki gombokat nyomogat, mert Joe nagyon lassú
- nagyon sűrűn kellene telepíteni, mert nem ér oda a rakéta, ha oldal irányban messze van a támadó rakétája, ráadásul úgy a szögek is túl nagyok, nehéz manőverezni egy hiperszonikus elhárító rakétát
- sokat kell telepíteni, mert nem eloszlatva fogják indítani, hanem egy támadási ponton, és ha ott elfogy a rakétád, megszívtad
És még így is át fog menni az összes, amit túl közelről lőttek ki, pl, hajó, tengeralattjáró, vagy szárazföldi közelség miatt.

különvélemény 2022.08.18. 06:51:04

@különvélemény:

A legfontosabbat kihagytam, a költség tényezőt.
Eddig az elhárítás olcsóbb volt, mint a támadás, egy ICBM vagy irányítható rakéta mindig sokkal drágább volt, mint az elhárító, de a hiperszonikus egyrészt warhead nélkül is hasznos a kinetikai energiája miatt, másrészt a warhead nélküli, korlátozott manőverezhetőségű rakéta szinte biztos, hogy olcsóbb lesz, mint az elhárító, ha majd gyártanak olyat.
Így kilőnek egy csomó ilyen olcsóbbat, köztük pár warhead-est, és sok sikert mindet elfogni.
Márpedig, ha a támadó fegyver olcsóbb, mint a védő, akkor mindenkinek annyi.

Zionnépe 2022.08.18. 07:18:20

Mindenki nyugodjon meg, most nemrég Pelosi tajvani látogatása után az amcsik is sikeres tesztet végeztek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.18. 11:13:45

@különvélemény: szánalmas propaganda. Augusztusban lehozni egy cikket, hogy a júniusi kísérletek sikertelenek voltak...arról is lesz cikk, hogy megtámadták a japánok Kínát?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.18. 11:17:37

@különvélemény: az a szerencse, hogy a te információid pontosak. Hisz jeruzsálemi lap cikke, azok pedig mindig igazat mondanak. Mellesleg az amcsik nemrég hiperszonikus ( így, rövid i-vel) támadás kivédését gyakorolták.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.18. 11:31:05

@különvélemény: " weapons could cost anywhere from $50 million to $100 million apiece, he explained — though the hope is to get them down to $10 million a shot — and the military needs to consider what targets would justify using such an expensive munition"

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.18. 11:45:03

@különvélemény: a hangsebességnél gyorsabb rakétákat például fénysebességgel lehet megsemmisíteni. Vagy részecske felhővel.

Wildhunt 2022.08.18. 11:57:21

@Igazamvanvagyigazamvan?: igazad van. Kirk kapitány az enterprisezal lekapja az összeset.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.18. 12:01:24

@Wildhunt: naugye!
Mellesleg tényleg a lézerfegyverekkel és részecskeágyúval kísérleteznek.

Wildhunt 2022.08.18. 12:14:32

@Igazamvanvagyigazamvan?: csakhogy a lézerfegyver kb Mach 2-4 feletti célpontnál hatástalan (nem tud elég energiát átadni), részecskeágyú meg légkörben nem működik. (esőben - ködben a lézerágyú sem, de majd legfeljebb akkor nem harcolnak). A csillagháborús terv akár működhetne is, de abba már belebukott egy birodalom.

Sorállományú előfelvételis 2022.08.18. 12:21:14

@Wildhunt: Mivel ezek a rakéták nagy sebességgel repülnek (7 km/sec) egy tizedgrammos részecske is kb egy 7.62-es lövedék energiájával ütközne. Ha a rakéta útjába mondjuk az egyik legkeményebb anyagból (bórkarbid) álló porfelhőt lőnének, a rakéta úgy elégne benne mint a sicc.

Wildhunt 2022.08.18. 12:41:26

@Sorállományú előfelvételis: nincs időd elélőni jelenlegi technikával.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.18. 17:19:05

@Wildhunt: a részecskeágyú miért ne működne? Nem kell itt protonágyúra gondolni, elég a kvarc.

különvélemény 2022.08.18. 20:23:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Eddig is hangsebességgel gyorsabbak voltak a rakéták, legalább az alapokat tudjad, ha már itt nyomod a propagandát.
A mérték a lényeg.
A lézer nem jó semmire a hiperszonikus kinetikus fegyvereknél, eleve több másodperc, mire annyira felmelegít egy robbanófejet, hogy abban kárt okozzon, addigra be is csapódik, amelyikben nincs robbanófej, arra meg tök feleslegesen irányítod a méregdrága és kurva energiaigényes piperkőc fegyveredet, max felmelegíted, ami nem segít a kinetikus energián semmit.
Az a baj, hogy fogalmad sincs a modern harcászatról, csak okoskodsz itt random ötleteléssel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.19. 00:33:22

@különvélemény: kedves barátom! Cikkekből idéztem, a propagandát te nyomod, aki két hónappal ezelőtti állapotokkal riogat. Nyilván okosabb vagy, mint a hadipari kutatók, hisz te zsigerből érvelsz. Eddig cáfoltam minden állításodat, tudom, ezért vagy frusztrált.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.19. 00:43:38

@különvélemény: és akkor kezdjük: a hiperszonikust rosszul fordítja az oroszból a programod. Nem szónikus.
A hiperszonikus rakéta kurva drága. Ha nem szerelik fel megfelelően nagy hatású atomfegyverrel, akkor csak lokális kárt okoz. Lásd az oroszok ukrajnai támadását hiperszonikus rakétával.
A légkörben kurvára felmelegszik, azaz detektálható.
Elfogása csaknem képtelenség. Ennyiben van igazad.
De! Bármily meglepő számodra, a MAC 5-10 elérésére időre van szüksége. Nem, kedves alulművelt propagandista, nem MAC 5-tel indul! Na, a rakétahajtás utolsó fázisában lehet detektálni, és megzavarni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.19. 00:48:32

@különvélemény: " entire chapter of the report, “Exploiting New Failure Modes,” explores a few novel approaches that may be able to achieve this. One of the most interesting proposals in the chapter outlines several concepts for “area-wide kill mechanisms” that could fill the air ahead of a hypersonic weapon’s flight path with small particles or high-power microwaves in order to degrade its performance or lead to “outright catastrophic failure"

Lefordítsam oroszra, hogy megértsd?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.19. 01:27:44

@különvélemény: ja, és majd elfelejtettem: a glide fázisban a manőverezés, ami ugye az egyik lényeges előny, nagyon korlátozott. Ekkora sebességnél, a kanyarodás íve nagyon nagy. Ráadásul a surlódás miatt kinetikai energiát emészt fel, ami sebességvesztéssel jár, ami magasságvesztést eredményez, amicel a rakéta még sűrűbb légkörbe kerül, ami újabb surlódásnövekedést eredményez, amitől a rakéta mégjobban felhevül, és sebességet veszt. Amerikának 2010 óta vannak mac 5-ös elfogó rakétái...
Azaz, ha részecske felhőcel, mikrohullámmal, lézerrel sikerül pályamódosításra kényszeríteni a rakétát, még a leszálló ág előtt megsemmisíthető.
Mellesleg honnan tudjuk, hogy az oroszoknak van hiperszonikus rakétájuk?
Ők mondták? Bocs, de egy szavukat sem hiszem. Van csodatankjuk, csoda vadászgépük, az ukránok mindkettő elől kiradírozták a "csodát", az indiai megrendelést bukták is. Cumi.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.19. 01:38:07

@különvélemény: ja, hamár belenyúltál: hiperszonikus sebességre már a náci rakéták is képesek voltak. Az amerikai Minuteman, ami nukleáris robbanófejjel is szerelhető, MAC 23-ra képes.
Kedves gyári idióta, a manőverező képességen van a hangsúly.
Namost, láttál már fotót az oroszok rakétájáról? Szerinted azokkal a szárnyakkal mennyire manőverezhető ?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.08.19. 01:46:06

@különvélemény: "It’s no secret that America’s midcourse defense system, the air defense apparatus intended to protect the U.S. against nuclear attacks, could not stop a Russian nuclear attack if it were to occur. Russia currently has a stockpile of some 4,477 nuclear warheads, with more than 1,500 deployed on ballistic missiles and aircraft. If Russia were to launch a nuclear first strike with just half of its nuclear ICBMs, America’s defenses would be completely overwhelmed and unable to prevent the majority from making landfall.

So, if Russia could already turn the United States into a nuclear wasteland with decades-old missiles collecting cobwebs around Siberia, what difference does it make that they could also launch some of those nuclear warheads in extremely fast boost-glide weapons? The truth is, it makes no difference at all, and that’s why the U.S. isn’t working to match Russia’s nuclear hypersonic capabilities"

Na tessék. Kiderül, hogy az egész hiperszonikus rakétamizéria csak pöcsméregetés.

különvélemény 2022.08.20. 12:47:09

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Minden fegyverkezés csak pöcsméregetés, ha két atomhatalom néz szembe egymással.
Taktikai atom már 60 éve is volt, és nem nagyon tudsz ellene mit tenni.
A HS fegyverek csak ezt a vonalat erősítik, hogy elkerüljük a teljes megsemmisítést.
Valószínűleg az amcsik is azért nem foglalkoztak eddig vele, mert elég a taktika, de ha van HS akkor az sem kell.
Hogy érthető legyen, vegyünk egy tengerentúli USA bázist valamelyik kis szigeten.
Odamegy a tengeralattjáró, kilő egy taktikai nukleárisat, nem kell, hogy kárt tegyen semmiben, bőven elég, hogy egy időre megvakít, mind optikailag, mind radar szempontból, még a legjobb EM védelemnél is. Utána küldesz bármilyen hagyományos rakétából párat és a bázisnak annyi. Nem tehetsz ellene semmit, mert ideiglenesen minden elhárítórendszer üzemképtelen.
süti beállítások módosítása